Tradycje Bożego Narodzenia – czemu dzielimy się opłatkami

Bożonarodzeniowy okres to wiele tradycji i zwyczajów, jakie od lat są z nami. Wiele osób nie wyobraża sobie wigilii bez łamania się opłatkami, i rzeczywiście w większości domów te białe kawałeczki chleba się pojawiają. Bo przecież oplatki to nic innego jak woda wymieszana z mąką, a później wypiekana przez kilka minut w gorącym piecu.

Znaczenie opłatka jest bardzo duże, a jego spożywanie zaczęło się już w początkowym okresie chrześcijaństwa. To wtedy właśnie opłatek zyskał miano symbolu duchowej komunii, zaczęto go też zabierać do domów dla osób, które nie mogły z różnych przyczyn brać udziału w nabożeństwie.

Wraz z upływem czasu stał się też symbolem wigilijnego pojednania, co ciekawe nie jedynie w naszym kraju, lecz również wielu innych. Zwyczaj dzielenia się opłatkami jest między innymi praktykowany we Włoszech, na Słowacji czy w Czechach. Produkcja opłatków jest stosunkowo prosta, bowiem składają się one jedynie z dwóch składników, czyli wody i mąki.

Po odpowiednim zmieszaniu taka masa następnie jest prasowana na cieniutkie płaty i przez kilka minut pieczona w piecu. Następnie płaty te są cięte, pakowane i rozsyłane do sklepów i kościołów. Typowe opłatki na święta są w białym kolorze, i takie właśnie goszczą na wigilijnych stołach, ale można też dostać kolorowe, przeznaczone dla zwierząt. Często tłoczy się na opłatkach różnego rodzaju motywy, wykonuje się to przy pomocy odpowiednich pras. Takie motywy mają najczęściej charakter religijny, ale można też spotkać świeckie, przykładowo zamki, pałace czy rośliny.

+Tekst Sponsorowany+

🧾 ARTYKUŁ SPONSOROWANY
Dodaj komentarz